کنتاکتور یا کلید الکترومغناطیسی وسیلهای جهت قطع و وصل جریان و ولتاژ موتورهای الکتریکی و همچنین بارهای اهمی در تجهیزات و ماشینآلات صنعتی استفاده میشود. این کلید الکترومکانیکی دارای سه قسمت که شامل پلاتینهای قدرت و ترمینالهای فرمان و همچنین بوبین میباشد.
کنتاکتور یا کلید الکترومغناطیسی وسیلهای جهت قطع و وصل جریان و ولتاژ موتورهای الکتریکی و همچنین بارهای اهمی در تجهیزات و ماشینآلات صنعتی استفاده میشود. این کلید الکترومکانیکی دارای سه قسمت که شامل پلاتینهای قدرت و ترمینالهای فرمان و همچنین بوبین میباشد. ساختار تشکیل دهندۀ بدنۀ آن از پلاستیک مخصوص و همچنین صفحۀ کف در بعضی از سایزها فلزی میباشد. کنتاکتور با اعمال ولتاژ به بوبین آن عمل انتقال را انجام میدهد و توانائی انتقال جریان AC یا DC در بخش پلاتینهای قدرت تا حد جریان نامی خود را دارا میباشد. در کنتاکتورهای اشنایدر انتقال جریان به صورت تک فاز، دو فاز یا سه فاز میباشد، جریان مصرفی بوبین آنها کمتر از یک آمپر بوده و در ولتاژهای 12, 24, 48, 110, 220, 380 ولت به صورت دو سیمه ساخته میشوند. جهت صدور فرمان بوبین برای استارت میتوان از تجهیزاتی مانند کلیدهای سلکتوری یا کلیدهای استارت و استپ از راه دور یا سیستم کنترلی استفاده کرد.
کنتاکتورهای شرکت اشنایدر در حال حاضر در آمپرهای متفاوتی تولید میگردند. با توجه به جنس پلاتینهای تولید شده در این کنتاکتورها که از جنس عناصر ترکیبی نقره و اکسید روی میباشد و همچنین تیغههای پلاتین آن که از جنس مس آلیاژی و یا برنز ساخته شدهاند، میتوان گفت این کنتاکتورها از کیفیت بالایی برخوردار هستند. در این تیپ کنتاکتور دو عدد پلاتین 1 NO و 1 NC تعبیه شده است و از پلاتینهای کمکی اضافی یا تایمرهای پنوماتیکی با نصب روی سر کنتاکتور نیز میتوان بهره گرفت. برای دیدن اطلاعات جزئی در مورد این سری از محصولات میتوانید دیتاشیت را مشاهده بفرمائید.
شرکت اشنایدر یکی از پیشرفتهترین شرکتها در زمینه ساخت تجهیزاتی همچون کنتاکتور میباشد. کنتاکتورهای اشنایدر با کد فنی LC1D از دسته کنتاکتورهای سریTeSys D اشنایدر است. این مدل کنتاکتورهای اشنایدر با ولتاژ بوبین 220 ولت، قدرت تحمل شدت جریانهای مختلفی را دارد. در این دسته از کلیدهای مغناطیسی وضعیت کنتاکتهای کمکی آن 1 باز و 1 بسته میباشد که بسیار مناسب استفاده در مدارات کمکی و هشدار میباشد. این دسته از کنتاکتورها قابل بهرهبرداری در مصارف با استانداردهای AC-1 , AC-3 , AC-4 است. جهت استفاده در حالت جریان مستقیم میتوان حداکثر تا ولتاژ 300 ولت و در حالت جریان متناوب میتوان حدکثر تا ولتاژ 690 ولت را در فرکانس 25 تا 400 هرتز را از تیغههای این کنتاکتور عبور داد.
شرکت اشنایدر یک شرکت فرانسوی اما چند ملیتی است که در امور مدیریت انرژی راه حل های اتوماسیون سخت افزار و نرم افزار و همچنین تولید لوازم برق صنعتی و اتوماسیون فعالیت دارد شرکت الکتریکی فرانسوی اشنایدر در سال 2011 درامدی بالغ بر 25 میلیارد دلار داشته است که این شرکت را در رتبه بالایی البته پس از زیمنس قرار می دهد. گروه صنعتی سیانکو به عنوان عرضه کننده تجهیزات اندازه گیری و ابزار دقیق صنعتی و نمایندگی فروش برند های معتبر بین المللی انواع سافت استارتر و درایو اشنایدر الکتریک فرانسه را همراه با گارانتی و قیمت مناسب در بازار ایران تامین و توزیع می کند.
مزایای استفاده از کنتاکتورهای اشنایدر سری LC1D
• توانایی کنترل از راه دور موتور الکتریکی
• توانایی کنترل موتور الکتریکی از چند نقطه
• بازده و همچنین عمر طولانیتر در مقابل کلیدهای دیگر
• توانایی افزدون مدارات فرمان اتوماتیک به آن
• قطع مدار مصرف کننده در هنگام برق رفتگی
• محافظت ایدهآل در مدارهای الکتریکی
مشخصات پلاک کنتاکتورهای اشنایدر سری LC1D
• قدرت قطع کنتاکتور: قدرت قطع هر کنتاکتور از مهمترین اطلاعاتی است که بر روی آن نوشته میشود. در هنگام قطع کردن کنتاکتورها معمولاً قوسهای الکتریکی شدیدی ایجاد میشود که در کنتاکتورها با قرار دادن صفحات جرقهگیر از آنها جلوگیری می کنند. به میزان تحمل کنتاکتورها در برابر این ولتاژهای قطع، قدرت قطع میگویند.
• ولتاژ کار نامی: (Ue) ولتاژ کاری که کنتاکتهای دستگاه در جریان کار نامی باید با آنها کار کند را ولتاژ کار نامی دستگاه گویند.
• ولتاژ عایق نامی: (Ui) این ولتاژ بیانگر استحکام عایقی بین کنتاکتها میباشد.
• ولتاژ تغذیه نامی: (Uc) این ولتاژ، ولتاژ تغذیه بوبین کنتاکتور میباشد.
• جریان دائمی: (Ith2) این جریان در زمان کار دائم و بدون قطع دستگاه در بازه زمانی نامحدود میتواند از کنتاکتها عبور کند و به پلاتینها صدمهای نخورد. در صورت عبور این جریان حرارت دستگاه بالا نرفته و با دمای نرمال کار میکند.
• جریان هفتگی: (Ith1) همانطور که از اسم آن پیداست این جریان برای عبور در شرایط کار نرمال و با اتصال هفتهای یکبار در نظر گرفته شده است.
• جریان هشت ساعتی: (Ith) این جریان هم برای یکبار اتصال در هر شیف کاری یا هر هشت ساعت با شرایط کار عادی و همچنین بدون صدمه به تجهیزات در نظر گرفته شده است.
• جریان کار نامی: (Ie) جریان استفاده در حالت دائم دستگاه با توجه به نوع و مقدار ولتاژ مصرف کننده میباشد.
• جریان اتصال کوتاه ضربهای: (Is) در زمان اتصال کوتاه جریان شدیدی از پلاتینهای دستگاه عبور میکند که در صورت مقاوم نبودن اتصالات این پلاتینها به یکدیگر جوش میخورند و باعث خرابی تجهیزات میشوند. از اینرو کمپانی سازنده حداکثر جریانی که باعث جوش نخوردن تجهیزات در صورت اتصال کوتاه میشوند را بر روی کنتاکتور با این عنوان درج میکند.
• استاندارد کنتاکتورها: هر کنتاکتور ساخته شده توسط کمپانیهای مختلف باید دارای استانداردهای مختلفی در کشورهای مختلف باشند که نوع این استاندارد در مشخصات پلاک کنتاکتورها نوشته میشود.
استانداردهای مختلف کنتاکتورهای اشنایدر سری LC1D
• استاندارد VDE_DIN آلمان: استانداردDIN آلمان یا (Deutsches Institut für Normung) جزو استانداردهای مهم و سخت در دنیا است که بیشتر سازندگان بزرگ دنیا از این استاندارد برای تولید محصولات خود استفاده میکنند.
• استاندارد UTE_NF فرانسه: استانداردUTE_NF فرانسه، نشان میدهد که در زمان تولید این محصولات و همچنین بعد از آن قطعات در مکانی مطمئن و امن نگهداشته شدهاند.
• استاندارد B.S انگلیس: استاندارد B.S انگلیس، دستهای از استانداردهای کیفیت کالاها است.
• استاندارد G.S.B کانادا: استاندارد G.S.B کانادا، برای نمایش سطح بالای کارایی و خدمات مشتریان این محصول میباشد.
• استاندارد CSA کاناداCSA: انجمن استاندارد کانادا است که در سال ۱۹۱۹ تاسیس شد، اولین استاندارد صنعت کانادا برای توسعه موسسات غیرانتفاعی بود. یکی از دامنههای کاربرد این استاندارد، انواع مختلف محصولات الکتریکی و الکترونیکی صنعتی و تجاری و مدنی است.